Προετοιμασία του εδάφους για τον λαχανόκηπο.

Μετά από ένα δύσκολο και μακρύ χειμώνα ήρθε η ώρα να προετοιμάσουμε το έδαφος για την δημιουργία του λαχανόκηπου.  Όσο μικρό ή μεγάλο  και αν είναι το τμήμα του εδάφους στο οποίο θα θελήσετε να εγκαταστήσετε τον λαχανόκηπό σας, χρειάζεται να το προετοιμαστεί κατάλληλα, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες για την ανάπτυξη των λαχανικών σας.

Πριν από οποιαδήποτε εργασία θα πρέπει να εξετάσουμε το χώμα του κήπου μας, ώστε να το βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο να βελτιωθεί για να αναπτυχθούν σωστά τα φυτά μας.

Μια πρώτη ματιά στο χρώμα του χώματος στον κήποι, θα μας βοηθήσει να διαπιστώσουμε την ποιότητα του.

Σκούρο μαύρο χώμα: Αν το τμήμα του εδάφους που προορίζετε για λαχανόκηπο, έχει σκούρο μαύρο χώμα, το χρώμα του δηλώνει ότι είναι μάλλον πλούσιο σε οργανικά συστατικά και επομένως θα ευνοήσει καλλίτερα την ανάπτυξη των λαχανικών σας. Σκάψτε σε 2-3 σημεία σε βάθος 20-30 εκατοστά. Αν βρείτε από κάτω κόκκινο χώμα, το κοκκινόχωμα ευνοεί την κατακράτηση υγρασίας και στεγνώνει κάπως πιο δύσκολα, με αποτέλεσμα τα φυτά σας να έχουν ένα σχεδόν ιδανικό έδαφος για την ανάπτυξή τους. Όχι πώς ένα τέτοιο χώμα δεν έχει απαιτήσεις λίπανσης. Απλά, δείχνει ότι το έδαφος δεν είναι φτωχό σε συστατικά που θεωρούνται απαραίτητα για την γονιμότητά του.

Κοκκινόχωμα ή κιτρινωπό: Ένα τέτοιο έδαφος, επιφανειακά, στερείται των θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη λαχανικών. Μπορεί να είναι κατάλληλο για πολυετή φυτά (δέντρα) με βαθιές ρίζες, αλλά μάλλον δεν είναι τόσο κατάλληλο για λαχανικά τα οποία έχουν επιφανειακό ριζικό σύστημα. Αν διαθέτετε τέτοιο έδαφος, μην απογοητεύεστε. Μπορείτε να το προετοιμάσετε έτσι, ώστε να γίνει κατάλληλο για λαχανικά. Απλώς θα χρειαστείτε περισσότερη οργανική ουσία (Συνδυασμός κοκκώδους χουμικού οξέος και οργανικών καταλυτών που αυξάνουν την εδαφική μικροβιακή δραστηριότητα) για να το εμπλουτίσετε. Μερικά κοκκινοχώματα, λόγω της σύστασής τους, δεν απορροφούν εύκολα τις οργανικές ουσίες. Για να το διαπιστώσετε αυτό, μπορείτε να κάνετε την εξής δοκιμή. Σκορπίστε σε ένα σημείο του εδάφους μία ποσότητα, ανακατέψτε την καλά με το χώμα και ποτίστε. Επαναλάβετε τα ποτίσματα σαν να είχατε φυτέψει το μέρος. Μετά από 10-15 ημέρες, θα πρέπει η οργανική ουσία και το χώμα να έχουν γίνει μία ομοιόμορφη μάζα και να μην ξεχωρίζουν. Αν όμως η οργανική ουσία εξακολουθεί να ξεχωρίζει εμφανώς από το χώμα ή έχει εξαφανιστεί εντελώς, αυτό σημαίνει ότι το χώμα σας χρειάζεται αρκετά μεγαλύτερες ποσότητες οργανικών συστατικών για να ισορροπήσει.

Καφέ χαλικωτό: Είναι ακατάλληλο το χώμα και αν δεν έχετε άλλο χώρο, θα πρέπει να μπείτε στο έξοδο να απομακρύνετε σε αρκετό βάθος το χώμα και να το αντικαταστήσετε με άλλο, κατάλληλο για λαχανικά.

Ένας άλλος τρόπος εξέτασης του χώματος, είναι να δούμε την ποιότητα του και να ελέγξουμε αν είναι αμμώδες, πηλώδες κ.λ.π. και να το βελτιώσουμε.

Αμμώδες ή πηλώδες έδαφος – ο γεωργικός ασβέστης είναι λύση και για τα δύο. Τα αμμώδη εδάφη συχνά δεν έχουν ασβέστη, γι’ αυτό την άνοιξη θα πρέπει να προσθέτετε από περίπου 50 g/m2 (για να διατηρήσετε την περιεκτικότητα σε ασβέστη) μέχρι 100 ή ακόμα και 150 g/m2 (για να επαναφέρετε την περιεκτικότητα σε ασβέστη) γεωργικού ασβέστη στο χώμα. Τα πηλώδη εδάφη μπορεί επίσης να χρειάζονται ασβέστη. Γενικά, απαιτείται μια εδαφολογική ανάλυση (μία φορά κάθε τρία χρόνια είναι αρκετή) για να είναι σαφής η κατάσταση γονιμότητας του εδάφους του κήπου σας, πού πρέπει να λιπάνετε και πού υπάρχει κίνδυνος να ρίξετε υπερβολικό λίπασμα. Το έδαφος του κήπου συχνά έχει πάρα πολύ φώσφορο. Ένα μείγμα λιπάσματος που του προσθέτει επιπλέον φώσφορο μπορεί να υπερλιπάνει το έδαφός σα. Σημειώστε επίσης ότι 100 g/m2 ασβέστη μπορεί να κάνουν το έδαφός σας κατά 1 βαθμό πιο αλκαλικό. Βλέπετε: Αυτά που κάνετε ή δεν κάνετε σχετικά με το έδαφος μπορεί να αλλάξουν άλλες παραμέτρους, είτε το θέλετε είτε όχι. Το έδαφος είναι ένας πολύπλοκος οργανισμός – δεν είναι απλώς σωματίδια χώματος, είναι ένας μικρόκοσμος! Και γι’ αυτόν το λόγο το έδαφος είναι ένα συναρπαστικό θέμα.

Εν κατακλείδι, για να διαπιστώσετε αν ένα χώμα είναι γόνιμο, ρίξτε μια ματιά στα ζιζάνια. Αν είναι εύρωστα αυτό είναι καλό σημάδι. Σε ένα έδαφος που τα ζιζάνια αναπτύσσονται καλά, είναι βέβαιο ότι το ίδιο θα συμβεί και με τα λαχανικά σας.

Σε ότι αφορά τα ζιζάνια, Εάν το χώμα δεν έχει ξεβοτανιστεί από το φθινόπωρο και είναι καλυμμένο με απορρίμματα του κήπου ή αν υπάρχουν υπόλοιπα λαχανικά του φθινοπώρου ή του χειμώνα πάνω του, πρέπει πρώτα να καθαριστεί, είτε απομακρύνοντας τα απορρίμματα είτε θάβοντάς τα. Εάν έχετε σπείρει προσεκτικά χλωρό λίπασμα  στα παρτέρια για το χειμώνα, πρέπει να εφαρμόσετε την ίδια διαδικασία. Εάν, αντίθετα, το έδαφος του κήπου σας ήταν καθαρό και τακτικό καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, χρειάζεται μόνο σπάσιμο των σβώλων (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια φρέζα, για να κάνουμε τη δουλειά μας πιο εύκολα)  όταν έρθει ο Μάρτης. Οι εκτάσεις που σκάβετε τώρα θα πρέπει πρώτα να εκτεθούν στη βροχή και μετά πρέπει να περιμένετε 2 βδομάδες, για να κατακαθίσει το χώμα πριν από το σπάσιμο των σβώλων  . Μόλις το χώμα στεγνώσει λίγο μετά το σπάσιμο των σβώλων , ισιώστε το με μια μεγάλη τσουγκράνα (π.χ. με μια ξύλινη τσουγκράνα), διαχωρίστε τους σβώλους χώματος που έχουν απομείνει και ισιώστε το καλά με μια τσουγκράνα με πυκνά δόντια. Τώρα, η περιοχή των παρτεριών είναι έτοιμη για σπορά και φύτευση.

 Προετοιμασία εδάφους-λίπανση

Η προετοιμασία του εδάφους που θα φιλοξενήσει τον λαχανόκηπό σας, αρχίζει κανονικά από το Φθινόπωρο και περιλαμβάνει :
– Βαθύ σκάψιμο και λίπανση το Φθινόπωρο.
– Ελαφρύ σκάψιμο τον Φεβρουάριο.Εννοούμε τόσο βαθύ, όσο μπορεί να εισχωρήσει στο έδαφος η τσάπα σας. Φροντίστε να αναποδογυρίζετε τις μπάλες του χώματος που ανασηκώνει η τσάπα σας, ώστε οι ρίζες των ζιζανίων να είναι προς τα πάνω και να εκτίθενται στο φως και τον αέρα. Έτσι, τα ζιζάνια θα ξεραθούν ευκολότερα ενώ τα κλαδιά τους θα θαφτούν κάτω από το χώμα, θα σαπίσουν και θα σχηματίσουν οργανική ουσία χρήσιμη για τα λαχανικά σας. Μην διαλύετε τις μπάλες και μην ισοπεδώσετε το μέρος μετά το φθινοπωρινό σκάψιμο. Οι βροχές του χειμώνα και ο πάγος, θα θρυμματίσουν το χώμα και θα το κάνουν ανάλαφρο. Απομακρύνετε μόνο τα πολυετή ζιζάνια που ενδεχομένως υπάρχουν και αφήστε τα μονοετή να θαφτούν. Στην συνέχεια ρίξτε άφθονη κοπριά,  κομπόστ ή για καλύτερα αποτελέσματα οργανική ουσία.

Τον Φεβρουάριο, ξανασκάψτε το μέρος πιο ελαφρά, αλλά περισσότερο επιμελημένα ώστε να ενσωματωθεί τελείως η κοπριά στο έδαφος και απομακρύνετε μόνο τα μεγάλα χόρτα-ζιζάνια που ενδεχομένως έχουν μεγαλώσει στη διάρκεια του χειμώνα.
Πλέον το έδαφος είναι έτοιμο για διαμόρφωση και φύτευση.

Διαμόρφωση εδάφους

Η κύρια εργασία διαμόρφωσης, συνίσταται στην δημιουργία των βραγιών, δηλαδή των τμημάτων που το καθένα τους θα φιλοξενήσει και ένα διαφορετικό είδος λαχανικού. Αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητο, γιατί ορισμένα λαχανικά μπορούν να καλλιεργηθούν μαζί στον ίδιο χώρο. Οι βραγιές, έχουν διπλό σκοπό : Διευκολύνουν την πρόσβαση και επιτρέπουν την αποστράγγιση του πλεονάζοντος νερού κατά το πότισμα. Πριν αρχίσετε να διαμορφώνετε τις βραγιές, θα πρέπει να ισοπεδώσετε καλά το χώμα με ένα γράβαλο ή μια φρέζα και να τρίψετε τους χοντρούς σβώλους σε όσο το δυνατόν πιο λεπτά κομμάτια.

Οι βραγιές, διαμορφώνονται δημιουργώντας αυλάκια ή/και διαδρόμους οι οποίοι ορίζουν ταυτόχρονα και το μέγεθος των βραγιών. Δημιουργείστε με αυτό τον τρόπο, τόσες βραγιές όσα και τα είδη των λαχανικών που έχετε αποφασίσει να καλλιεργήσετε. Δεν είναι απαραίτητο όλες οι βραγιές να έχουν το ίδιο μέγεθος. Το μέγεθος κάθε βραγιάς, εξαρτάται από την ποσότητα του λαχανικού που έχετε αποφασίσει να καλλιεργήσετε εκεί. Μέλημά σας κατά τον σχηματισμό των βραγιών θα πρέπει να είναι, η εύκολη πρόσβαση σε όλα τα σημεία του λαχανόκηπου. Καλό είναι, ο προσανατολισμός των βραγιών.

Πλέον ο κήπος είναι έτοιμος να υποδεχτεί τα φυτά μας. Καλή επιτυχία!