Οι Αυγουστιάτικες εργασίες στον λαχανόκηπο
Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι σπουδαίοι μήνες για τον λαχανόκηπο,. Συνεχίζεται η συλλογή των διάφορων λαχανικών, τα οποία κατ’ όπιν μπορούν να συντηρηθούν, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονται, αλλά με μικρότερη ένταση από τους προηγούμενους μήνες,οι σπορές των λαχανικών.
Τι μπορείτε να σπείρετε αυτή την περίοδο.
Στις αρχές του Αυγούστου, μπορείτε ακόμα να σπείρετε αναρριχώμενα και νάνα φασόλια, διαλέγοντας όμως τις πιο πρώιμες ποικιλίες.(Κι αν δεν ευδοκιμήσει η καλλιέργεια, αν το φθινόπωρο είναι κρύο και τα φασόλια δεν μπορέσουν να ωριμάσουν τους καρπούς τους, η «πρασινάδα» που μένει αποτελεί πάντοτε μια άριστη πηγή οργανικού λιπάσματος πλούσιο σε άζωτο).
Για τις σαλάτες, η περίοδος είναι καλή, αρκεί να τις ποτίζετε κανονικά. Μπορείτε να σπείρετε ραδίκι, μαρούλι και ιταλική σαλάτα (που αν τα σπείρετε κλιμακωτά θα συλλέγετε ως τον χειμώνα). Τα αντίδια και ιδίως τα κατσαρά, που αντέχουν περισσότερο στο κρύο και μπορούν να δώσουν την παραγωγή τους πολύ όψιμα. Κατά το τέλος Αυγούστου, αρχίζει η καλή εποχή για τη σπορά των μαρουλιών του χειμώνα. Σ’ αυτήν επίσης την περίπτωση, μπορεί η σπορά να γίνεται κλιμακωτά και να επιμηκυνθεί έως τον Σεπτέμβρη, έτσι ώστε να έχετε φυτά που να μπορούν να ν’ αντιμετωπίσουν τη χειμερινή εποχή και το κρύο, σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, για μεγαλύτερη εγγύηση της επιτυχίας (όταν σπείρετε πολύ νωρίς, μπορεί να έχετε το χειμώνα φυτά αρκετά αναπτυγμένα και λιγότερο ανθεκτικά στο κρύο).
Τον Αύγουστο, είναι ακόμα καιρός να σπείρετε τα πράσα για τον χειμώνα, στην οριστική τους θέση ή στο σπορείο, απ’ όπου θα τα μεταφυτεύσετε τον Οκτώβριο. Θα πρέπει να διαλέξετε ποικιλίες όψιμες, ανθεκτικές στο κρύο. Επίσης μπορείτε να σπείρετε φινόκια, σέσκουλα, όψιμα αγγούρια και σπανάκι.
Μπορούν να μεταφυτευθούν στην οριστική τους θέση τα λάχανα που έχουν μεγάλο κύκλο ανάπτυξης.
Ποια προϊόντα συλλέγουμε από το μποστανάκι μας.
Αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει μια ποικιλία ιδιαίτερα πρώιμη, το σκόρδο θα είναι ώριμο αυτή την περίοδο. Είναι κατάλληλη η στιγμή για τη συλλογή κι αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός, ότι τα φύλλα των φυτών αρχίζουν και ξεραίνονται: τα σκόρδα πρέπει να ξεριζωθούν τραβώντας τα από τα φύλλα και να αφαιρεθούν από τα χώμα για μερικές ημέρες ώσπου να στεγνώσουν. Για να τα διατηρήσετε καλά, πρέπει να καθαριστούν με προσοχή από το χώμα, από τις ρίζες, από τα φύλλα και να τα βάλετε μέσα σε ρηχά τελαράκια, που θα τα τοποθετήσετε σε μέρος δροσερό, ξηρό και αεριζόμενο. Αν σας αρέσει να διατηρήσετε τις παλιές συνήθειες, κατά το καθάρισμα του σκόρδου, πριν από τη διατήρησή του, αφήστε 10 – 15 εκατοστά φύλλα τα οποία θα χρησιμοποιήσετε για να τα κάνετε πλεξούδα. Μέσα στον Αύγουστο ωριμάζουν τα κρεμμύδια, για τη συγκομιδή και τη διατήρησή τους ενεργούμε όπως και με τα σκόρδα.
Μέσα Ιουλίου με αρχές Αυγούστου ωριμάζουν τα πεπόνια και τα καρπούζια.
Στις νότιες περιοχές οι ντομάτες που ωριμάζουν Ιούλιο –Αύγουστο είναι κατάλληλες και για κονσερβοποίηση και αποφλοίωση. Οι ποικιλίες ντομάτας για νωπή κατανάλωση έχουν αρχίσει ήδη να ωριμάζουν από τον Ιούνιο. Στις βορειότερες περιοχές η ωρίμανση της ντομάτας γίνεται αργότερα.
Τον Ιούλιο – Αύγουστο ωριμάζουν και οι μελιτζάνες.
Αυτή την εποχή συλλέγουμε και πατάτες. Για τη συλλογή της πατάτας, το πρόβλημα είναι κάπως πιο περίπλοκο, γιατί θα πρέπει να περιορίσετε στο ελάχιστο τον κίνδυνο μετάδοσης του περονόσπορου. Τα προσβεβλημένα από περονόσπορο φύλλα ξεραίνονται και πέφτουν στο χώμα και μολύνουν το χώμα και σταδιακά τους κονδύλους. Οπότε πρέπει μόλις εντοπίσουμε το πρόβλημα, αμέσως να τα καταστρέψουμε. Αφού ξεριζώσετε τους κονδύλους της πατάτας από το έδαφος και τους αφήσετε να στεγνώσουν, τους μαζεύετε και τους βάζετε σε μέρος προστατευμένο και αεριζόμενο, για μια εβδομάδα να στεγνώσουν εντελώς. Κατ’ όπιν αποθηκεύετε τις πατάτες σε σκοτεινό, αεριζόμενο και χωρίς υγρασία μέρος και σε στρώματα λεπτά (μέχρι ένα μέτρο ύψος).
Όλο τον Αύγουστο, συνεχίζεται η ωρίμανση των χλωρών φασολιών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορες μεθόδους διατήρησης όπως: αποξήρανση, συντήρηση στον καταψύκτη για αποφλοιωμένα φασόλια αλλά και για τα χλωρά φασόλια ώστε να διατηρηθούν η όψη, η φρεσκάδα, η γεύση και οι ιδιότητες του φρέσκου φασολιού.
Add comment